Tampereen yliopiston selvitys aFRR-markkinoille varatun Ruotsi-Suomi-rajakapasiteetin vaikutukset Suomen kansantalouteen sähkön hinnan muutoksen seurauksena

Tutkimuskysymys:

Fingrid on rajoittanut Ruotsi-Suomi rajakapasiteettia antamalla osan siitä aFRR-markkinoille. Mikä on ollut kyseisen kapasiteettivähenemän vaikutus Suomen alueella sähkön ostokustannuksiin tarkasteltavalla ajanjaksolla ja mitkä päivät ovat yksittäisinä olleet kalleimmat? Mikä on ollut kansantaloudellinen hyöty/haitta?

Johtopäätökset:

Ruotsi-Suomi-rajakapasiteetin varauksen aFRR-markkinoille vaikutuksia tutkittiin 3 kuukauden jaksolla 17.2. – 16.5.2024. Tähän ajanjaksoon sisältyi hyvin erilaisia päiviä tutkitussa markkinaympäristössä. Ajanjakson päivät jaettiin erilaisiin vaikutusten todennäköisyyksiin käytettyjen siirtokapasiteettien ja varattujen aFRR-allokaatioiden perusteella. Ajanjaksolta löydettiin ne päivät, joilla varauksella on todennäköisesti vaikutusta Suomen alueen hintaan vuorokausimarkkinoilla. Lisäksi todennäköiset päivät jaettiin hinnan ja varauksen suuruuden perusteella päiviin, joissa vaikutus on todennäköisesti suuri ja niihin, joissa vaikutus on pienempi. Tämän perusteella löydettiin 3 päivää, joissa vaikutus on suuri, 44 päivää, joissa vaikutus on pienempi, ja 43 päivää, joissa vaikutusta ei ole.

Erilaisten todennäköisyyksien perusteella valittiin 12 päivää tarkempaan tutkimukseen. Näinä päivinä tutkitut vaikutukset olivat suunnilleen ennustuksen suuntaisia ja näistä voitiin tehdä karkeasti yleistettyjä johtopäätöksiä. Yksittäisistä päivistä suurin vaikutus oli 2.5.2024, jolloin päivän keskihinta nousi noin 12 €/MWh aFRR-varauksen seurauksena. Yksittäisistä tunneista kyseisänä päivänä suurin vaikutus oli noin 98 €/MWh. Hinnan nousun vaikutuksia sähkön hankinnan kokonaiskustannuksiin laskettiin Suomen sähkön kokonaiskulutuksen määrän perusteella.

Tuloksista havaittiin, että tarkastelujakson 3 päivän aikana, jolloin vaikutus oli suuri, sähkön hankintakustannukset kasvoivat noin 2,3 M€ päivässä aFRR-varauksen seurauksena. Pienemmän vaikutuksen päivinä (44 päivää) vaihtelua oli enemmän, mutta keskimäärin kustannusten nousu oli noin 0,3 M€ päivässä. Kun tämän perusteella laskettiin kokonaiskustannusten nousu koko 3 kuukauden tarkastelujaksolle, saatiin noin 20 M€ kustannusten nousu, joka vastaa keskimäärin noin 1 € lisäkustannusta jokaisesta Suomessa kulutetusta MWh:sta. Keskimäärin tämä tarkoittaa noin 2 %:a tarkastellun ajanjakson keskihinnasta (50 €/MWh).

Lue raportti

Tampereen yliopiston selvitys aFRR-markkinoille varatun Ruotsi-Suomi-rajakapasiteetin vaikutukset Suomen kansantalouteen sähkön hinnan muutoksen seurauksena



Jäseneksi Suomen sähkönkäyttäjät ry:hyn?